Ikea i Norge

Ikea er et selskap av svensk opprinnelse, nå med hovedkvarter i Sveits av skattemessige hensyn. Det er i dag over 300 gigantiske varehus som tilhører Ikea rundt omkring i verden, hvorav de aller fleste er eid av konsernet men noen også av franchisetakere. For det meste er Ikea aktive i Europa, men de har også noen varehus i USA og andre land utenfor hjemkontinentet. Varene som selges hos Ikea er listet opp i katalogen deres, som er en av de mest publiserte trykksakene i verdenshistorien – hvert år blir det trykket nesten 200 millioner eksemplarer.

Ikea ble startet av Ingvar Kamprad i 1943, da han bare var en tenåring som ville selge småting som penner, rammer og klokker. Etter hvert ble det satsing på møbler, med egen design fra 1955. Noen år etter kom Ikea også til Norge, først til Nesbru i Asker kommune. Norge var således det aller første landet Kamprad satset på utenfor Sverige.

Forretningsmodellen til selskapet er genialt enikeakel, den går simpelthen an på å lage svært billige møbler og interiørartikler i deler som kan flatpakkes. Det gjør at det er mulig å produsere varene i land i den tredje verden og så frakte dem til Europa med svært lave kostnader, og slik har bedriften blitt nærmest uslåelig på pris. Kvaliteten er ikke alltid all verden, men det er ofte en interessant design som gjør at møbler og andre objekter i hvert fall ser fine ut når man først får tak i dem.

Ikeas varehus i Norge

Hvis du ikke vet hvor varehusene er i Norge, er det bare å se etter de store byggene med blå og gule svenske farger og følge lukten av kjøttboller med fløtesaus. Spøk til side, varehusene ligger nå øst (Furuset) i og vest (Asker) for Oslo, på Leangen i Trondheim og i Sandnes. I Bergens-området finnes det et varehus i Åsane.