Nordisk design i møbler

Nordisk design skiller seg ut og går tidvis motsatt vei av trendene i andre land. Flere og flere blir oppmerksomme på det unike ved nordisk design, både hjemme og ute. Ett eksempel er fargebruken i nordiske land. Det er mye lyse, duse farger som henspiller på den nordiske søken etter lyset som igjen er et resultat av de spesielle lysforholdene her oppe i nord. Nordisk design har holdt fast på farger som hvitt, grått, og bleke sjøfarger mens store deler av Europa og den senere tid også USA har gått i retning av skarpere og mer fyldige farger. Faren med slike farger er at de gjør rommene litt mer klaustrofobiske og absorberer det livgivende lyset. Det er derfor møbler med nordisk design fortsatt holder på den nordiske paletten.

Furumøbler er igjen populære i nordisk design. Etter at det i en periode var voldsomt ut og harry med furu, er furu nå nok en gang i ferd med å danke ut eik, valnøtt og andre tresorter. Det er nonordisk designe urnordisk med furu, og den lyse fargen og den gode holdbarheten i materialet gjør at nordmenn og andre nordboere har opparbeidet seg et forhold til furumøbler over tid. Furu er dessuten både lett å bruke sammen med andre materialer, og relativt rimelig nå som den svekkede kronen gjør det mye dyrere å importere møbler.

Nordisk design – global orientering

I dag er nordisk design mer internasjonalt og globalt orientert enn noen gang. Det har blitt særlig viktig å tenke på natur og miljø i alle faser av design, produksjon, logistikk og markedsføring. I tråd med dette skal møblene også ha en jordnær, om en fremtidsrettet design. Denne designen har tilsynelatende som mål å finne et rom i den nye globale virkeligheten som likevel er forankret i lokale tradisjoner og den gamle nordiske respekten for naturlige materialer.