Trav i Norge

Trav er en hestesport der hestene ikke har lov til å galoppere, men må gå i rent trav. Travhester drar en vogn som kalles en sulky, med en kusk oppi. Travløp arrangeres som regel som en form for veddeløp, og trav har blitt veldig populært blant de som interessert i pengespill. Morsomst er det når man selv drar på travbanen for å spille, men det er travogså fullt mulig å spille på trav på kiosken eller via nettet. Det eneste en må være klar over er at de som faktisk er ganske mye på travbanen og kjenner kusker, trenere og så videre kan ha en ganske stor fordel sammenlignet med dem som spiller hjemmefra. De har gjerne fått det som kaller stalltips, som nesten kan sammenlignes med det som kalles innsidehandel på børsen.

Når man spiller på travløp tar det gjerne form av såkalt totalisatorspill, det vil si at oddsen på de forskjellige hestene er avhengig av hvor mange som har spilt på den hesten og de andre hestene på det tidspunktet du spiller. I travsporten er det to klasser, kaldblods og varmblods. Varmblodshester er raskere enn kaldblods, så de konkurrerer ikke mot hverandre. Ellers arrangeres det slik at hestene som regel stiller i heat med ganske jevnbyrdige motstandere.

Spill på trav i Norge

I Norge er travsporten arrangert gjennom Det Norske Travselskap, som ble stiftet allerede i 1875. Fra 1927 ble det lov å spille på travsport, hvilket gjorde dette mer interessant på en tid da hestens betydning i samfunnet ellers var raskt nedadgående på grunn av industrialiseringen av jordbruk og transport. I dag er travsporten en svært viktig del av hestemiljøet og hesteavl i Norge.

Det finnes berømte travbaner både i Oslo og Trondheim, de heter henholdsvis Bjerke og Leangen. Andre velkjente travbaner er Jarlsberg i Tønsberg og Biri Travbane i Gjøvik.